Grosimea redusă are ca rezultat reducerea capacității de disipare a căldurii a discului și a rezistenței sale mecanice, declanșând o serie de defecte și eșecuri critice, cum ar fi:
- formarea fisurilor termice pe suprafața de frânare, datorită creșterii temperaturii și scăderii grosimii rezistenței
- deformarea discului de frână, având ca rezultat vibrații și zgomot
- cursă crescută a pedalei, cauzată de reducerea grosimii suprafeței de frânare. În cazuri extreme, acest lucru poate duce și la pierderea etanșeității la nivelul pistonului etrierului, cu riscul ca plăcuțele în sine să iasă din locaș sau să se blocheze.
Pe lângă problemele de mai sus, folosirea unui disc uzat ar putea duce la declanșarea unui alt fenomen extrem de periculos, care ar putea fi generat în special în condițiile de utilizare a vehiculelor grele. Aceste două probleme sunt formarea unui dop de vapori și reducerea puterii de frânare.
Temperatura ridicată a discului cauzată de un număr mare de acțiuni de frânare, care este tipică pe un traseu de munte, poate genera formarea unui dop de vapori: cu alte cuvinte, creșterea la peste 200°C a temperaturii lichidului de frână.
Supraîncălzirea fluidului generează bule de aer în interiorul circuitului, bulele de aer sunt comprimabile, ceea ce nu duce la nicio decelerare la apăsarea pedalei de frână, în ciuda apăsării până la capăt.
Fenomenul de reducere a puterii de frânare este legat și de creșterea temperaturilor, din cauza reducerii grosimii discului și a utilizării grele a vehiculului. Această creștere a temperaturii reduce coeficientul de frecare dintre plăcuța de frână și discul de frână, cu o distanță de frânare crescută.